В'ялені помідори в електросушарці

В'ялені томати - середземноморське блюдо, наші співвітчизники його полюбили і вже освоїли рецепт заготівлі цього дива на зиму в домашніх умовах. Помідори чудово зберігаються як в сухому вигляді, так і в оливковій олії. У цьому покроковому рецепті я розповім як сушити помідори в електросушарці, а потім приготувати на зиму в олії.

В'ялені помідори на зиму

Як зберігати в'ялені томати

В'ялені помідори в олії зберігаються в прохолодному місці, я роблю на зиму по 3-4 невеликих баночки і зберігаю в холодильнику. Якщо у Вас є погріб – чудово, баночки з сушеними томатами в маслі можна спокійно зберігати там.

Якщо ви вирішили зробити сушені помідори без масла, то їх можна зберігати паперових або тканинних мішках або у банках.

Як використовувати в'ялені томати

Я додаю сушені томати:

  • піцу,
  • в салати,
  • сирні та м'ясні нарізки для прикраси
  • макарони.

Нарешті, в'ялені помідори гарні як самостійна закуска - підсмажте тост і покладіть на нього запашний шматочок помідора в маслі, просочений ароматом італійських трав і часнику!

Переваги сушіння помідорів у електросушарці

Відомо, що висушування – це один із найдавніших способів заготівлі продуктів на зиму. Висушені овочі та фрукти зберігають свою поживність. Їх можна зберігати в тканих мішечках, тоді вони не будуть займати дорогоцінний місце в холодильнику.

Якщо порівнювати різні методи сушіння помідорів (на сонці, в духовці і в електросушарці), я голосую за сушарку. Сушка сонцем – прекрасна ідея для тих, у кого воно є :)) В нашій країні не так багато сонячних регіонів, де температура тримається за 35-40 градусів і палить спекотне сонце.

Духовка з конвекцією і точно виставляється температурою – хороший вихід. Але вона споживає більше енергії і, до того ж, нагріває повітря на кухні, що небажано влітку.

Зверніть увагу, газова духовка не годиться для сушіння помідорів, тому що в ній неможливо точно виставити температуру нагрівання. Крім того, температура в ній нерівномірна, вона може довго прогріватися, а потім перегрітися. Часто в газовій духовці при сушінні помідори чорніють.

У електросушарці ж сушка відбувається дбайливо і поступово, помідори обдуваються легким теплим вітерцем, зберігаючи всі свої найкращі якості для нас!

Як вибрати електросушарки для овочів і фруктів

Хочу з Вами поділитися своїм досвідом, щоб ви могли відразу відмести невідповідні варіанти при купівлі і взяти на довгу службу надійний прилад. На що звертайте увагу:

  • Потужність приладу - від 500 до/Вт. Чим могутніше, тим краще. З «кволим» движком багато не насушишь - все буде довше.
  • Висота піддонів – від 6,5-7 див. Це важливо. Є електросушарки з вузькими піддонами в них просто не буде необхідної циркуляції повітря.
  • Довжина шнура - деякі виробники жадібні і зовсім не думають про нас», хоча і обіцяли :) Вгадайте, на кого натякаю. Нормальна довжина шнура – 1,5 м.
  • Кількість піддонів - 5 шт.
  • Важливий параметр, що вказується виробником - ефективність сушіння. Вона повинна бути не менше 80% від вихідної маси продукту.
  • Колір - беріть краще білий, він прослужить довше, ніж прозорий.

Після довгих вечорів, проведених за вибором електросушарки для фруктів, я зупинив свій вибір на приладі вітчизняного виробника. Не "щоб підтримати", а реально машина - звір. І за ціною хороший, і всім моїм вимогам задовольняє.

Важливі поради по сушінню

Нижче наведу кілька цінних порад, як правильно сушити помідори в електросушарці.

  • Якщо плануєте зберігати в'ялені помідори в олії, то сушіння вважається завершеною, коли помідори зморщилися і залишилися м'якими.
  • Якщо Ви плануєте зберігати помідори в засушеному вигляді, тобто без масла, то не висушуйте томати повністю. З-за гігроскопічності вони знову поглинають вологу з повітря. Помідори повинні залишатися м'якими.
  • Розігрійте сушарку перед закладкою помідорів протягом 5 хвилин. Увімкніть сушку, накрийте кришкою, почекайте 5 хвилин. Потім ставте піддони з помідорами. Це необхідно для того, щоб стікаючий сік відразу запекался, а не капав на двигун.
  • Щоб помідори сушилися рівномірно, періодично міняйте місцями верхній і нижній піддони. Справа в тому, що подача повітря і тепла йде знизу, і томати в нижньому піддоні вялятся швидше, ніж у правому.
  • Температура сушіння – 70 градусів Цельсія.
  • Помідори на піддони потрібно укладати в один шар і обов'язково зрізом вгору, щоб сік не капав на двигун електросушарки.
  • На один піддон поміщається близько 1 кг помідорів. Так ви можете розрахувати максимальну кількість томатів, яке ви можете посушити в електросушарці за 1 раз. Грубо кажучи, 5 піддонів – 5 кг помідорів.
  • Рідку серединку потрібно обов'язково видалити з помідорів, так як це дозволять скоротити час приготування, а значить – зберегти корисні речовини по максимуму. В 1 кг помідорів як мінімум 150 г рідини, приберіть її заздалегідь.
  • Не перевантажуйте піддон продуктами, так як електросушарка буде перегріватися. Залишайте місце між помідорами для циркуляції повітря.
  • Дотримуйтеся вказаний в інструкції час безперервної роботи сушіння. Як правило, це 10 годин. Після 10 годин потрібно відключити электросушитель на 10 хвилин, потім продовжити сушіння продуктів (якщо потрібно).
  • Пам'ятайте, що электросушитель відноситься до приладів, що працюють під наглядом. Не залишайте працюючу сушку в самоті ☺ З помідорами проблем бути не повинно, а от при сушінні трав, які можуть потрапити в двигун – будьте напоготові.

Ось і все, приступимо до найцікавішого - покрокове виконання рецепта. Дотримуйтесь інструкцій, і в результаті за допомогою звичайної побутової електросушарки ви зможете отримати в'ялені помідори в домашніх умовах, які будуть нітрохи не гірше заводських італійських! Їжте відразу зі свіжим домашнім хлібцем або зберігайте на зиму і згадуйте спекотне літо! Інгредієнти: стиглі помідори 4 кг морська сіль 1,5 ч. л. спеції "Італійські трави"2 ч. л. чеснок1,5 головки оливкова масло1 склянку об'ємом 250 мл

Вибір інгредієнтів для цього рецепта

Вибирайте не водянисті, а м'ясисті сорту. Зайву воду ми обов'язково повинні будемо прибрати. Нас цікавить тільки м'ясо, тільки хардкор ☺ Довгасті плоди з загостреним кінчиком - саме те, що треба. Розмір повинен бути не дрібним (а то зовсім усохнуть) і не великим ( такі довго сушити). Довжина 4– 5 см - саме те.

Інгредієнти рецепту

Сіль краще брати велику морську – так потрібно за класичним рецептом в'ялених помідорів. Спеції – це, звичайно ж, улюблені трави італійської кухні, які використовуються для приготування піци: орегано, чабер, базилік, часник сушений. Протягом усього процесу сушіння помідорів запах в будинку буде стояти неймовірний!

Калорійність рецепту "В'ялені помідори в електросушарці" на 100 г
  • Калорійність 233 ккал
  • Білки 0.4 грам
  • Жири 10 грам
  • Вуглеводи 2 грам

Для заготівлі домашніх в'ялених помідорів на зиму беріть оливкова олія типу virgin. Олія extra virgin (перший холодний віджим) не підходить для нагрівання, та й дорогувато.

Рецепт приготування
  • Крок 1: помідори Розрізаємо

    Ріжемо помідори навпіл, вирізаємо акуратно плодоніжку. Якщо лінь, можете видаляти плодоніжку. Навіть в автентичних грецьких та італійських в'ялених томатах їх іноді не видаляють.

    Ріжемо помідори

  • Крок 2: Прибираємо насіння

    При покупці електросушарки мене переконували, що сушать помідори, не видаляючи зайвий сік - їх просто розрізають навпіл. Я не можу погодитися з таким підходом. Вважаю, що від вологи треба позбутися ще до сушіння - навіщо зайвих 3-4 години її випарювати, якщо можна відразу прибрати? З 4 кг помідорів у мене вийшло 450 г рідини.

    Прибираємо насіння

    Коротше, беремо чайну ложку і прибираємо насіння з помідорним соком. Справа ця не швидка. Наприкінці мені набридло орудувати ложкою - став видаляти насіння з соком прямо пальцями, так справа пішла швидше. З часом і ви пристосуєтеся. Сік бризкає на всі боки, так що не надягайте свої парадно-вихідні костюми для цієї страви і не забудьте надіти фартух.

  • Крок 3: Викладаємо скибочки на рушник

    Щоб дати зайвої вологи піти, викладемо часточки помідорів на паперовий рушник хвилин на 15-20.

    Викладаємо на рушник

  • Крок 4: Ставимо електросушарки на прогрів

    Сушарку ставимо без піддонів, просто накриваємо кришкою і прогріваємо хвилин 5. Навіщо - писав вище.

    Прогріваємо електросушарки

  • Крок 5: Викладаємо помідори в піддони електросушарки

    4 кг вихідної сировини мені знадобилося 4 піддону електросушарки. Кладемо помідори зрізами вгору, щоб сік не капав на двигун.

    Викладаємо помідори на піддони

  • Крок 6: Солимо, додаємо спеції

    Солимо рівномірно крупною морською сіллю, посипаємо італійськими травами.

    Солимо

  • Крок 7: Ставимо помідори сушитися

    Ставимо піддони з помідорами в електросушарки один на інший. Накриваємо кришкою. Виставляємо температуру сушіння 70 градусів. Якщо є таймер - ставимо на 8-9 годин. У моєї моделі на кришці можна вказати час, коли скінчиться сушка. Вмикаємо у розетку, починає працювати вентилятор, помідори вялятся.

  • Крок 8: Міняємо місцями піддони

    Як писав вище, піддони періодично треба міняти місцями. Справа в тому, що нижній піддон гріється сильніше. Для рівномірного прогріву помідорів піддони треба «тасувати» через кожні дві години. При черговій рокіровку піддонів на третю годину сушіння зробив для вас фото помідорів. Ось як вони всохли за три години. Чи То ще буде!

    Через 3 години

  • Крок 9: Дістаємо сушені томати з електросушарки

    Ось які томати можна вважати готовими. Вони сушилися 9 годин. Зверніть увагу, вони не жорсткі, а досить м'які.

    В'ялені помідори в електросушарці

  • Крок 10: Ріжемо часник

    Часник чистимо і ріжемо тонкими кільцями.Ріжемо часник

  • Крок 11: Стерилізуємо банки

    Банки стерилізують звичним для вас способом. Я прогрів свої банки електродуховки. Поставте мокрі після миття банки в холодну духовку дном вгору, покладіть поруч кришки. Виставте температуру на 120 градусів Цельсія, залиште банки в духовці 15 хвилин.

  • Крок 12: Нагріваємо часник в маслі

    Щоб наші в'ялені помідори можна було зберегти на зиму, потрібно залити їх прожареним маслом. Беремо каструлю, кладемо туди нарізаний часник, заливаємо олією і прогріваємо як слід. До кипіння (задимлення) не доводимо.

    Прожарюємо масло з часником

  • Крок 13: Складаємо помідори в банки

    Наливаємо на дно ємності оливкову олію, укладаємо помідори, підкидає часник, підливаємо ще масла, знову кладемо помідори і т. д. Закриваємо кришками баночки з нашими в'яленими помідорами в маслі і ставимо в прохолодне місце на зберігання. Приємного апетиту. У мене з 4 кг свіжих помідорів вийшла літрова банка в'ялених помідорів в маслі. У мене під рукою не виявилося маленьких баночок. Я вам раджу брати менші банки.

    Сушені помідори в олії

    Якщо хочеться з'їсти відразу після приготування, а я цілком розумію таке бажання :)) - запах дуже вабливий - то дайте все-таки томатам настоятися в часниковому маслі хоча б години дві-три.

Загрузка...