Хліб на молоці

Хліб на молоці

Найближчі два рецепту будуть присвячені не тільки смачним і простим рецептом, але і переробці молочних продуктів, яких з якихось причин скупчилася велика кількість в холодильнику. Сьогодні мова піде про молоко. Ми готуємо молодшому синові на ньому різні кашки, при цьому використовується тільки свіжа сировина. Тому в холодильнику швидко накопичується хороше молоко, яке потрібно кудись вапна. Починали ми з тонких млинців на молоці і омлетів з молоком. Тепер, маючи досвід випічки домашнього хліба, вирішили спробувати спекти хліб на молоці. Варто відзначити, що результат перевершив всі очікування. Та і процес виявився зовсім не трудомістким.

Інгредієнти для хліба на молоці:

400 гр. або дві склянки молока

550 гр. або три з половиною склянки борошна першого сорту (кількість борошна може трохи відрізнятися, мета – отримати потрібну консистенцію тіста)

дві чайних ложки солі (без гірки)

три столові ложки цукру

одна пачка сухих дріжджів (11 гр. у мене Саф Момент)

рослинне масло – 50 гр в тісто, плюс для змащування дека

Приготування хліба на молоці:

Інгредієнти для хліба на молоці рідке тісто з рослинним маслом

У каструлю налити молоко. Трохи його нагріти до температури не вище 40 градусів Цельсія. Додати до нього частину борошна (не більше половини), всі дріжджі, весь цукру і всю сіль. Ретельно перемішати зазначені інгредієнти до стану рідкого тіста. Для перемішування зручно користуватися дерев'яною лопаткою. В рідке тісто додати рослинне масло.

тісто для хліба на молоці тісто для хліба на молоці піднялося

В рідке тісто додавати борошно невеликими порціями і вимішувати тісто до консистенції, при якій воно злегка липне до пальців. При цьому на дотик тісто залишається «легким», не крутим. Краще покласти борошна трохи менше, ніж більше. А для спрощення вимішування тіста змастити руки олією. Готове тісто змастити зверху олією, покласти в каструлю, а саму каструлю накрити чистим рушником. Залишити тісто підніматися на одну годину.

тісто у формі для випічки буханець хліба на молоці

Коли тісто підніметься підготувати форму для випічки. Я використовував сковороду діаметром 26 див Її потрібно ретельно змастити рослинним маслом. Піднялося тісто ще раз добре вимішати, в ідеалі без додавання борошна. Воно стає еластичне і дуже пружна. Чимось нагадує повітряну кульку. Вимішане тісто покласти у форму для випічки, змастити зверху олією. Можна зробити кілька розрізів зверху. Форму з тістом поставити в духовку, нагріту до температури 50 градусів Цельсія. У духовку поставити ємність з водою, де-небудь під хлібом. Дати хлібу піднятися протягом 40 хвилин. Після чого включити нагрів духовки до 200 градусів Цельсія. Хвилин через 25-30 після включення нагріву можна зверху, над хлібом поставити ще один лист, щоб скоринка не підгоріла. При цьому можна зменшити температуру духовки до 180 градусів Цельсія. Випікати хліб ще 10-15 хвилин. Готовий хліб збризнути водою, накрити чистим рушником і дати охолонути.

Хліб на молоці вийшов дуже смачним. При цьому на другий день він зовсім не зачерствел і став ще смачніше. Хотів зважити отриману буханець коли охолоне, але не додивився.Не встоявши перед запахом, хтось з домашніх його дуже добре спробував. Смачного!

Загрузка...