Як приготувати запашне харчо з свинини - оригінальний рецепт

Суп харчо - всім відоме національне грузинське блюдо. Його рецепт був придуманий в незапам'ятні часи, під час формування грузинського етносу. Харчо досить калорійний продукт, так як містить в собі жирне м'ясо, цей же фактор робить його відмінним джерел білків і поліненасичених жирів, які так необхідні кожній людині, наприклад, для нарощування м'язової маси, відновлення після тривалої хвороби і, звичайно ж, здорового росту і розвитку.

Харчо, приготований на свинячому бульйоні

Суп харчо, всупереч поширеній думці, готується не з традиційної грузинської кухні баранини, а з яловичини. Невід'ємною складовою супу харчо також є сливи-ткемалі або сушені плоди кизилу, надають готовому продукту особливий кислуватий смак. В російських реаліях кизил і ткемалі зазвичай заміняться томатною пастою, так як вона більш доступна, ніж південні фрукти. Таким чином, те, що ми називаємо суп харчо, по суті ним не є, однак, і ця «північна модифікація» супу харчо володіє відмінним смаком!

Сьогодні, однак, ми розглянемо рецепт супу харчо не з традиційної яловичини і не з звичної російському споживачеві баранини, а із свинини. Харчо з свинини був придуманий на просторах Росії, і на це є кілька причин: по-перше, свиню легше відгодувати, ніж корову, і м'ясо її буде ніжніше, по-друге, свинина набагато дешевше яловичини, що вкрай важливо для сучасних домогосподарок.

Ну що ж, давайте приготуємо суп харчо з додаванням свинини.

Інгредієнти:

  • Свиняче м'ясо охолоджене - 0,5 кг;
  • Цибуля-ріпка - 2 штуки;
  • Часник - 4 зубки;
  • Одна морквина;
  • Горіхи волоські - 100 г;
  • Помідори - 4 штуки;
  • Сіль;
  • Винний оцет;
  • Гвоздика;
  • Хмелі-сунелі;
  • Кориця;
  • Чорний перець - за смаком;
  • Вода;
  • Рослинна олія;
  • масло;
  • Улюблена вами зелень - за смаком.

Етапи приготування

Це все, що нам знадобиться в процесі готування. А тепер давайте дізнаємося, як приготувати харчо з свинини.

Для початку необхідно розрізати м'ясо на порційні шматочки, причому робити це потрібно обов'язково поперек волокон. Можна взяти для харчо зі свининою як філе, так і ребра. Промиваємо м'ясо проточною водою в друшляку і залишаємо для того, щоб стекла зайва вода.

Свинина

Овочі потрібно помити і нарізати таким чином: цибулю потрібно порізати півкільцями, моркву - стовпчиками, помідори - кубиками. Наливаємо на сковорідку рослинне масло, додаємо цибулю і моркву, смажимо цибулю до прозорості, це займає близько 5 хвилин. Далі перекладаємо все це в казан і додаємо до овочів ребра. Смажимо на середньому вогні близько 30 хвилин.

Готуємо овочі для харчо

В цей час робимо заправку для супу. Кладемо в блендер волоські горіхи, помідори, зубчики часнику, вершкове (!) масло і всі приготовані вами приправи. Перекручуємо до стану однорідної маси. Одночасно доводимо до кипіння 3 літри води, і якщо обсяг казана дозволяє, заливаємо його туди, а якщо ні, то перекладаємо м'ясо і овочі в каструлю і в ній продовжуємо готувати харчо з м'яса свинини.

Варимо суміш ще приблизно 20 хвилин. Потім додаємо винний оцет для підкислення, ретельно перемішуємо, солимо і насипаємо в суп крупнорубленую зелень. Після чого можна сказати, що духмяне страву зі свинини готовий і його можна подавати на стіл.

Апетитний харчо готовий

Ось такий простий рецепт супу харчо з свинини ви дізналися. Думаємо, що кожна господиня зможе приготувати його на своїй кухні.

Поекспериментуємо з рецептом?

Подають харчо і теплим, і холодним, кому як подобається. Замість хліба в данину поваги до традицій краще використовувати грузинський лаваш або матнакаш.

Можна також спробувати приготувати суп харчо в мультиварці, досить популярному інструменті сучасних домогосподарок, і в горщиках в духовці.

Також, якщо у вас є доступ до плодів півдня, то краще все-таки замінити помідори кислими слив ткемалі, проте можна використовувати навіть звичайну томатну пасту, що продається в будь-якому супермаркеті, така варіативність рецепт і зробила суп харчо таким популярним не тільки в Грузії, але і за її межами.

Можна також додати в суп будь-яку крупу, наприклад, рис, пшоно для того, щоб зробити його більш густим і ситним, проте така міра припаде до смаку далеко не всім. Робіть це з обережністю і не перетворіть суп в кашу.

Сподіваємося, вам сподобався рецепт харчо з м'яса свинини, і ви обов'язково спробуєте його приготувати. Бажаємо успіхів і приємного апетиту!

Загрузка...