Яблучний пиріг

Яблучний пирігЯ знаю кілька рецептів, які можна назвати яблучним пирогом. Шарлотку, я вже викладав і спеціально назвав її саме шарлотка, тому що це окремий рецепт. Сьогодні мова піде про класичному, в моєму розумінні пиріг, який приготований на основі здобного дріжджового тіста. Цей рецепт перейшов у спадок до моєї дружини від її бабусі, а значить його впізнав і я. В пирозі, про який зараз піде мова, є родзинка, за якою він вигідно відрізняється від інших своїх побратимів, що робить його оосбенно смачним.

Інгредієнти:

Тісто для яблучного пирога:

1,5 склянки молока

пів пачки вершкового масла (90-100 гр.)

близько 4-х склянок борошна (про це в тексті)

два яйця

чверть склянки цукру

одна чайна ложка солі

пачка сухих дріжджів (11 гр.)

Начинка для яблучного пирога:

Два-три яблука

200-300 гр. малинового варення

цукор

Приготування яблучного пирога:

Для випічки я використовував сковороду діаметром 26 див Зазначених інгредієнтів вистачить і для звичайного листа. Якщо тіста трохи залишиться, це не страшно, його можна заморозити і використовувати для приготування інших здобних виробів.

Приготування тіста:

інгредієнти тесту для яблучного пирога рідке тісто для яблучного пирога

Я використовую здобне тісто, з цього, норму дріжджів беремо трохи більше. Рецепт розрахований на використання сухих дріжджів, як видно з інгредієнтів. У ємності для вимішування дріжджі змішати з усіма інгредієнтами, але без вершкового масла, у тому числі половиною всього борошна. Молоко краще брати тепле. Все перемішати з допомогою дерев'яної лопатки. Вийде рідке тісто.

в рідке тісто для яблучного пирога додати вершкове масло замісити

Вершкове масло розтопити і дати йому трохи охолонути, щоб гаряче масло не згубило дріжджі. Влити масло в тісто. Ретельно перемішати і почати додавати борошно до отримання тіста, яке починає відлипати від рук, але все ще липне. Як у випадку з будь-яким дріжджовим тістом, потрібно навчитися відчувати потрібну консистенцію вимішаного тіста. Я можу описати її, наче тісто легке і ніжне. Якщо додати трохи більше борошна, тісто взагалі не липне до рук і стає крутим на дотик і «важким». Якщо замішуєте перший раз, не бійтеся його зіпсувати, через це все проходили. Готове тісто поставити підніматися.

тісто для яблучного пирога піднялося деко для випікання яблучного пирога змастити маслом

Коли тісто підніметься. Змастіть деко вершковим або рослинним маслом. І переходимо до формування пирога.

Формування яблучного пирога:

 з яблук вирізати серцевину Яблука для пирога нарізати на дольки

Яблука помити. Вирізати серцевини. Нарізати на шматочки.

розкачати тісто для нижнього шару пирога нижній шар пирога викласти на деко

Взяти частину тіста і розкачати з неї пласт за формою дека для випічки, але трохи більше за площею, щоб вийшли високі бортики для начинки. В ідеалі повинна вийде товщина тіста 5-7 мм. Якщо буде товщі, не страшно, просто пиріг сильніше підніметься і буде довго випікатися. Викласти нижній шар пирога на деко, сформувати бортики.

яблука викласти на тісто і посипати цукром додати яблучний пиріг малинове варення

На тісто викласти яблучні дольки і посипати їх цукром. Зверху на яблука додати малинове варення. У цьому вся принадність цього пирога, якщо малина не подобається, можете її не класти. Але тоді у Вас вийде звичайний яблучний пиріг.

прикрасити спекти яблучний пиріг

Згори прикрасити пиріг різних тоненькими смужками, орнаментів тощо Змастити збитим жовтком. Поставити в духовку підніматися на 20 хвилин. Потім включити нагрівання до 190 градусів Цельсія. Випікати 5 хвилин. Щоб пиріг не пригорів, я зверху, над пирогом ставлю деко. Потім зменшити температуру духовки до 160-170 градусів і випікати ще 30-40 хвилин, залежно від товщини отриманого пирога.

Готовий яблучний пиріг збризнути водою, накрити рушником і дати трохи охолонути. Говорячи про смак хочу зазначити, що у мене вдома чотири людини(з них два дитсадівських дитини) його з'їли за пів дня. Смачного!

Загрузка...