Суп рататуй - шанувальники здорової їжі оцінять

Суп рататуй - смачна їжа, яка прийшла в кухню багатьох народів з Франції. Перша згадка про це кулінарному блюді відноситься до міста Ніцца. Готували це овочеве блюдо зі свіжих овочів - помідорів, кабачків, перцю, часнику і цибулі, в основному, в сім'ях з малим достатком.

Французький рататуй

Поступово до овочів, які використовували господині в Ніцці, стали додавати баклажан. Вишуканий аромат і смак рататую дають прованські трави, що не дивно. Мабуть, ні одне блюдо, приготоване жителями Провансу, не обходиться без додавання у великій кількості кмину, фенхелю, розмарину, м'яти, базиліка та інших пряних трав

Варити ця страва добре влітку і восени, коли на прилавках овочевих магазинів вибір досить великий, і ціни на овочі досить низькі. Це овочеве блюдо смачне і корисне, так і підійде багатьом як дієтичне.

Подивіться, як апетитно виглядає суп рататуй на фото.

Простий овочевий суп

З інгредієнтів для приготування такої страви нам знадобляться:

  • перці болгарські, 3 штуки середнього розміру
  • помідори твердих сортів 3 штуки великі,
  • помідори м'які для соусу 3 штуки
  • цукіні або кабачок середньої величини.
  • баклажан молоденький, без насіння середнього розміру
  • 3 середніх цибулини
  • 4 зубки часнику,
  • сіль за смаком
  • перець чорний може знадобитися, якщо зелений перець не гіркуватий,
  • оливкова або рослинне масло для піджарки,
  • пряні приправи, такі як чебрець, розмарин, кмин,
  • свіжа зелень пучок
  • один гіркий перець приправи.

Інгредієнти

Рецепт № 1. Класичний

Приготувати таку страву можна, скориставшись покроковим рецептом приготування супу по-французьки.

  1. Перше, що треба зробити, баклажан очистити, нарізати кружальцями, трохи присолити і залишити на 3 хвилини. Або покласти порізані баклажани в солону воду. Вода від тих, що перебували баклажан стане коричневою. Повинна вийти гіркоту, яка притаманна баклажанів.
  2. У цей час можна спекти на плиті або в духовці болгарський перець. Коли він трохи пропечеться, покласти в целофановий пакет, щоб легше знімалася жорстка шкурка. Через 5 хвилин очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками.
  3. Кабачок або цукіні нарізати великими кубиками, покласти на розігріту сковороду і трохи підсмажити на олії.
  4. Баклажани промити, віджати, просушити рушником і також нарізує кубиками, згасити на слабкому вогні.
  5. Цибуля, дрібно нарізану з додаванням нарізаного часнику 2 штуки трохи прожарити.
  6. На помідорах зробити надрізи хрестоподібної форми і опустити в киплячу воду. Швидко вийняти зняти шкірку, крупно нарізати, додати до цибулі і тушкувати, до утворення однорідної маси.
  7. Всі інгредієнти смажаться окремо. Потім все перемішати посипати прянощами, нарізати свіжу зелень, посолити, поперчити, додати дрібно нарізаний часник і покласти в попередньо нагріту сковороду з оливковою або рослинним маслом. Накрити кришкою і тушкувати близько 15-20 хвилин.

Рататуй, приготовлений таким способом, дає багато соку, тому він і схожий на суп. Подавати до столу страву можна в гарячому і холодному вигляді самостійно або з м'ясом курки. Цей знаменитий французький суп цінують гурмани з усього світу, крім того, він відмінно вписується в вегетаріанське меню.

Рецепт № 2. Оригінальний

Суп рататуй, фото якого ви бачите нижче, можна приготувати і за дещо іншим рецептом.

Сільський суп

  1. Готуються овочі, як і в першому рецепті. Але основні інгредієнти помідори, цукіні і баклажани ріжуться тонкими кружечками.
  2. Підсмажується цибулю з часником і додається помідор відокремлений від шкірки, дрібно нарізану.
  3. Тушкуються цибулю і помідори на слабкому вогні з додаванням спецій до повного випаровування рідини. Виходить томатний соус, який можна перетворити в однорідну масу з допомогою блендера.
  4. В ємність, яка буде використовуватися для приготування супу рататуй, викладається соус, а на нього укладаються кружечки баклажана помідори і кабачки або цукіні, вертикально один за одним повторюваними рядами.
  5. Коли всі овочі покладені, треба приготувати заправку. Вона готується з решти часнику, його треба добре потовкти у ступці або дуже дрібно нарізати і перемішати з оливковою або рослинним маслом і додати нашатковану зелень, трохи гострого перцю, і інші прянощі.
  6. Полити приготовленої заправкою викладені рядами овочі. Закрити кришкою і тушкувати в духовці 30-40 хвилин і подавати трохи остившім.
  7. Красиво викласти рататуй на блюдо, з викладеними листям салату, прикрасивши його м'ятою або базиліком.

Ось ви і дізналися, як приготувати відомий на весь світ французький суп. Страва сподобається всім, завдяки пікантному смаку і набору овочів, а аромат трав викличе захоплення і бажання швидше його спробувати. Схоже блюдо з овочів готують і в Росії, і називається воно овочеве рагу.

В Італії його можна випробувати під назвою капоната, в Угорщині вас пригостять лечо. В гостинній Молдавії таке блюдо називається гівеч, тільки додають нарізану кубиками попередньо протушенную моркву. Його подають свіжоприготованим, або закочують в банки на зиму. Овочі та ще з приправами так смачні і корисні!

Загрузка...