Гострі салати з капусти, огірків, баклажанів - рецепти покроково з фото

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна - 0,5 середнього качана.
  • Морква - 1-2 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Зелена цибуля - 1 пучок.
  • Часник - 2-3 зубч.
  • Кінза - 1 пучок.
  • Оцет.
  • Цукор.
  • Масло рослинне.
  • Спеції (коріандр мелений, перець чилі, чорний перець).
  • Сіль.

Гострий салат на столі завжди до місця: у якості пікантного доповнення до основних страв або як самостійна закуска.

Гострі салати готують з овочів, додають м'ясні інгредієнти - м'ясо, курку, печінка, шинку, сири, фрукти, зелень і, звичайно ж, ароматні спеції, які і надають страві неповторний смак і аромат: пекучий перець, коріандр, гірчичне насіння, хрін, часник та ін

Спеції

Багато гострі салати, наприклад, корейські, обов'язково готують з додаванням оцту, додає пікантну кислинку. Одна з найвідоміших таких закусок - гострий салат з моркви, в нього можна додати смажені баклажани, свіжі кабачки, солодкий перець, спаржу, кальмарів та ін

Крім того, існують сотні рецептів гострих салатів на зиму, які багато господині традиційно використовують в період заготовок.

Салат по-корейськи

Як і багато інші гострі страви, салати особливо доречні в холодну пору року, оскільки допомагають крові краще циркулювати і відмінно зігрівають. Пов'язано це з тим, що практично в кожен гострий салат додають пекучий перець, який може бути як свіжим, так і сушеним або у вигляді соусу.

Чилі прискорює обмінні процеси, покращує травлення. А часник, часто входить до складу закусок допомагає боротися з простудними захворюваннями. Також у такі салати рекомендується додавати цибулю в свіжому або маринованому вигляді, який зберігає всю користь і додає додаткову гостроту.

Рецептів гострих салатів існує безліч, причому немає якоїсь єдиної схеми приготування. Гострі салати на зиму готують з овочів, піддаючи їх тепловій обробці і доповнюючи пікантним маринадом з оцтом, цукром і спеціями. Такий гострий салат можна зробити з кабачків, огірків, томатів, капусти, баклажанів, буряка, редьки, моркви та ін

Улюблені багатьма гострі салати по-корейськи також готують з свіжих або смажених овочів, заправляючи їх гарячою рослинною олією з оцтом і спеціями. Таким закусок обов'язково дають настоятися протягом декількох годин, щоб повністю розкрився смак і аромат. Нерідко в них додають смажене м'ясо, курку або рибу, щоб блюдо вийшло ситніше.

Хе з риби

У гострих салатах, як на фото, які можуть гармонійно поєднуватися свіжі, варені і смажені овочі, а також мариновані і консервовані продукти: гриби, корнішони, горошок, квасоля та ін

Цікаво, що інгредієнти в таких стравах найпростіші, а от особливу пікантність додає гострий соус, який у кожному салаті свій. Наприклад, гострий салат з м'ясом краще всього заправити сумішшю майонезу з часником і чилі, можна додати трохи гірчиці, хрону, аджики.

Гострий салат з овочів, наприклад, огірків, можна доповнити сумішшю рослинної олії з оцтом, медом і гірчицею, соєвим соусом, кількома видами перцю та ін. У соуси для салатів можна додати суху або свіжу зелень, наприклад, селеру, кинзу, базилік, щоб зробити страву більш багатогранним.

Гострий огірковий салат

Салат можна зробити гострим не за рахунок соусу, а додавши в нього певний сорт сиру або копченої ковбаси, а також редьку або інший подібний продукт.Рецепти з фото допоможуть приготувати гострі салати на будь-який смак: м'ясні та вегетаріанські, гарячі і холодні ситні і закусочні.

Приготування

Всім любителям гострих закусок сподобається салат з капусти по-корейськи, приготувати який дуже просто.

Капуста по-корейськи

  1. Половину середнього качана капусти нарізати середніми квадратиками (приблизно 2х2 см), скласти в глибокий салатник або каструлю.
  2. Очищену моркву нарізати тонкою довгою соломкою, для цього краще всього скористатися шатківницею або корейської теркою. Моркву з'єднати з капустою і залишити на 20-30 хвилин, щоб овочі дали сік.
  3. Дали сік овочі злегка віджати, злити рідину і додати оцет з цукром (за смаком).
  4. Кінзу і зелений лук дрібно порубати, часник подрібнити.
  5. Цибулю тонко нашаткувати і обсмажити в олії до золотистого кольору.
  6. В суміші овочів зробити поглиблення, в яке засипають чорний мелений і червоний пекучий перець, коріандр, кінза з часником і зеленою цибулею. Кількість спецій визначається довільно, за особистим смаком.
  7. Поверх спецій викласти цибулю і влити залишився в процесі смаження масло. Ретельно все перемішати і залишити в холодильнику на 2-3 години. Чим довше закуска постоїть, тим краще просочиться і смачніше буде.

Варіанти

Дуже легкий і смачний гострий салат з помідорів ідеально підійде для святкового столу.

Саалт з куркою і помідорами

  1. Щоб його приготувати, потрібно обсмажити порізане кубиками філе індички або курки, викласти його в салатник.
  2. Зверху розкласти нарізані скибочками стиглі томати, рубаний зелений лук і натертий на крупній тертці гострий сир.
  3. Окремо зробити соус, змішавши йогурт з соком лимона, чорним перцем, меленою паприкою і сіллю.
  4. Заправкою полити інгредієнти в салатник, енергійно перемішати і відразу ж подавати.

Для сімейного обіду або вечері підійде живильний гострий салат з баклажанів.

Гострий салат з баклажанами

  1. Їх потрібно нарізати кружечками, викласти на деко, рівномірно покрити тертою морквою, посолити і запекти в духовці (на 1 кг баклажанів взяти 3-4 середніх морквини). Очистити від насіння кілька солодких перців, порізати їх соломкою.
  2. Нашаткувати півкільцями цибулю (краще червоний), порубати зелень петрушки і кінзи, подрібнити часник.
  3. Все змішати в глибокій салатнику разом з печеними баклажанами, рясно посипати червоним гострим перцем і полити олією, при необхідності досолити і ретельно розмішати.
  4. Подавати в охолодженому вигляді.

Якщо говорити про заготовках, то обов'язково варто приготувати гострий салат з огірків на зиму. Рецептів такої закуски кілька, наприклад, можна зробити гострий салат на зиму з огірків, помідорів і солодкого перцю.

Салат з огірків на зиму

  1. Огірки ріжуться кільцями, а інші овочі подрібнюються в пюре (у тому числі часник, стручок перцю чилі).
  2. Все помістити в каструлю, влити олію, додати сіль з цукром, розмішати, довести до кипіння.
  3. Як тільки суміш закипить, зменшити вогонь і варити 15 хвилин, потім влити оцет, залишити ще на 5 хвилин.
  4. Гарячий салат викласти у заздалегідь простерилізовану банки, тепло укутати і дочекатися повного охолодження.

За цим же принципом можна зробити гострий салат з кабачків на зиму. Їх краще брати молоді, тоненькі без насіння. Великі ж варто очистити від шкірки і насіння, а м'якоть нарізати великими кубиками.

Кількість спецій і оцту залежить від початкового ваги овочів та особистих уподобань. В середньому, на 3 кг огірків або кабачків потрібно взяти 1,5-2 кг помідорів, 4 солодких перцю, близько 100 грам очищеного часнику і стручок чилі. Цукру і оцту рекомендується взяти по половині склянки, склянка олії і 2-3 ложки солі.

Загрузка...