Дунайський салат на зиму - перевірені рецепти

  • 3кг - помідор
  • 1кг - болгарський перець
  • 1кг - морква
  • 1кг - цибуля ріпчаста
  • 300гр - цукрового піску
  • 300гр - рослинного масла
  • 150гр - оцтової кислоти
  • 2ст.ложки солі
  • 2ч.ложки чорного меленого перцю

Смачний салат на зиму

Дунайський салат більш рідкісне назва салату, зазвичай званого лечо. Він не має певної рецептури і змінює її в залежності від уподобань господині і доступних продуктів. Але серед незмінних інгредієнтів завжди залишаються помідори бурі або зелені, солодкий болгарський перець і ріпчасту цибулю.

Інгредієнти

Дунайський салат корінням сягає до Угорської кухні і використовується в якості заготовки на зиму. Досить часто його використовують як гарнір до м'ясних страв чи як заправку до основного гарніру. На смак салат виходить кисло солодким і в залежності від кількості гострого перцю може трохи жартувати. Так при застосуванні різної зелені, яку краще додавати у вже подане на стіл страву, можна так само вміло маневрувати гастрономічними якостями дунайського салату.

Готовий салат

Для приготування використовуються свіжі овочі, зовсім трохи цукру і олії, що в поєднанні дає низьку калорійність салату, тому його можна з легкістю використовувати під час дієти. Але варто проявити акуратність, так як для консервації салату дунайського використовується оцтова кислота, то його не рекомендується їсти на голодний шлунок, потрібно поєднувати з хлібом, м'ясом, овочами та крупами.

Етапи приготування

Для приготування класичного салату на зиму по-дунайски спочатку потрібно нарізати помідори. Їх можна різати різними способами, все залежить від їх форми, розміру та особистих уподобань. Головне, це видалення зеленої плодоніжки, яка може зіпсувати враження від страви.

  1. Потім вимити, почистити і натерти моркву на крупній або середній тертці.
  2. Болгарський перець потрібно вимити, випатрати насіння, розрізати уздовж довжини на чотири частини і нашаткувати.
  3. Очищений ріпчасту цибулю нарізати тонкими півкільцями. Якщо цибуля зовсім маленький, то рекомендується не розрізати його на частини, а шаткувати цільними кільцями. Щоб не плакати від цибулі, перед тим як його нарізати, краще перед приготуванням змочити ніж і саму цибулину холодною водою. В процесі шинкування ніж потрібно періодично змочувати.
  4. Отримані нарізані овочі перекласти в одну ємність, посолити, добре перемішати і дати настоятися протягом 10-15 хвилин.
  5. Овочі повинні дати сік, який потім буде використовуватися для гасіння оцтової кислоти. Для того що б відокремити сік від овочів найпростіше буде перемістити овочі на друшляк або сито. Можна і просто злити накопичений сік у склянку, після чого додати в нього оцет і розмішати.

Салат з помідорів, цибулі та болгарського перцю

Для консервації дунайського салату на зиму краще всього використовувати банки по 0,5 літра. В такому випадку не буде потрібно багато раз відкривати одну і ту ж банку, тим самим порушуючи її герметичність. Перед використанням банки добре простерилізувати, а на дно покласти прянощі. Зазвичай це лавровий лист, чорний перець-горошок і гвоздика, але з прянощами завжди можна поекспериментувати.

Смачний салат на зиму

Коли банки готові для консервації, укласти в них овочі, як можна більш щільно. Отримані заготовки залити сумішшю овочевого соку з оцтовою кислотою. Закрити прокип'яченими кришками. На кінцевій стадії потрібно простерилізувати банки, після чого поставити їх догори дном. Стерилізація, як правило, займає не більше 20 хвилин. Охолоджені банки можна прибирати в прохолодне місце, куди виключено попадання прямого сонячного світла.

Салат із зелених помідорів і огірків по-дунайски

Як вже було сказано на самому початку, цей салат постійно змінює свій склад. Тому відомо досить багато його модифікацій. Наприклад, для приготування, так званого, салату із зелених помідорів по-дунайски потрібно всього лише замінити звичайні бурі помідори їх недоспелыми побратимами.

Салат з зеленыхъ помідор

  1. Єдиною відмінністю є те, що після того, як всі овочі будуть нарізані і перемішані, їх слід залишити на 4 години.
  2. Потім додати масло, спеції, цукор, оцет і поставити на слабкий вогонь.
  3. З моменту закипання протримати на плиті ще пів години.
  4. Отриману масу розкласти по банках.

Аналогічним чином готується і салат з огірками дунайсйкий. Для його приготування буде потрібно 1 кг помідор і 1,5 кг огірків. Огірки так само як і всі овочі нашаткувати і скласти в загальну тару. Після чого додати масло, спеції, цукор, оцет і поставити на слабкий вогонь. З моменту закипання протримати на плиті ще п'ять хвилин. Готову страву розлити по банках.

Салат з огірками

Рецептів приготування салату по-дунайски безліч, цим він і хороший. Можна експериментувати з інгредієнтами як завгодно. Але як приготувати свій власний варіант завжди вирішуєте тільки ви і вибираєте рецепт по своєму смаку.

Загрузка...