Салат з баклажанів з помідорами та болгарським перцем - покроковий рецепт

Інгредієнти:

  • Баклажани - 3 шт.
  • Помідори - 2 шт.
  • Солодкий перець - 2 шт.Цибуля - 1 шт.
  • Оцет 6% - 1 ст. л.
  • Часник - 2-3 зубч.
  • Цукрова пудра - 0,5 ч. л.
  • Петрушка.
  • Масло рослинне.
  • Сіль, перець.

Салат з баклажанів - це завжди незвичайне, пікантне, ситне і дуже смачне блюдо. Сезон цих овочів припадає на середину літа і триває до пізньої осені, тому готують з баклажанів як літні закуски, так і салати на зиму.

В їжу цей овоч, а якщо бути точніше, ягоду, вживають вже не одне тисячоліття.

Господині на замітку

Вперше почали вирощувати баклажани в країнах Східної Азії (Індія та Китай), пізніше культура поширилася по всій Середній Азії, а вже звідти була завезена в країни Середземномор'я та Північної Африки. Східноєвропейські країни та Росія дізналися про баклажанах лише до 17 століття, а масово використовувати ці овочі в кулінарії сталі і того пізніше.

Баклажани

Колір плодів баклажана змінюється від білого до темно-фіолетового, розмір теж може бути різним. Найсмачнішими вважаються майже чорні баклажани витягнутої форми, злегка недостиглі, у них найменше насіння і більше користі.

Салат з баклажанів - це не тільки смакота, але і вельми цінне, поживне і корисне блюдо. У плодах містяться вітаміни А, групи В, С і РР, а також важливі для здоров'я мінерали - кальцій, калій, залізо, натрій, фосфор, магній.

Баклажани мають низьку калорійність (24 ккал на 100 г), тому рецепти салатів з ними стануть в нагоді всім, хто стежить за своєю вагою. До того ж ці овочі допомагають виводити з організму зайвий холестерин, покращують роботу серця і нормалізують водний і ліпідний обмін.

Якщо є салати з баклажан кожен день, то можна істотно поліпшити роботу нирок і печінки, зміцнити судини, знизити набряклість, нормалізувати травлення.

З баклажанів можна робити теплий або свіжий салат, консервацію, за смаком їх м'якоть універсальна, однаково добре поєднується з різними овочами і м'ясом, грибами і яйцями, сиром, зеленню, горіхами. Салат завжди роблять зі смажених баклажанів або їх запікають в духовці, на грилі, маринують.

Баклажан салат з сиром

Сирими ці овочі в їжу вживати не можна з-за високого вмісту соланіну. Саме ця речовина надає смаку гіркоту, а у великих кількостях може призвести до отруєння.

Перед термічною обробкою баклажани нарізують кружальцями або пластинками і вимочують у солоній воді, це потрібно, щоб вийшла вся гіркота, а також щоб при смаженні овочі не вбирали занадто багато масла. Замість замочування баклажани можна опустити в киплячу воду і тримати протягом декількох хвилин, а після цього обсушити і обсмажити.

Перед термообробкою баклажани слід замочити в солоній воді

Рецепти з фото допоможуть у приготуванні салату з баклажанами, а домашні будуть ради спробувати настільки смачне, легке і корисне блюдо. І до речі, не забувайте додавати в закуски спеції (часник, м'яту, імбир, кмин, кинзу, базилік), вони ефектно відтіняють смак баклажанів, а страва стане ще цікавіше. Але оскільки ці овочі добре вбирають запахи, прянощів рекомендується використовувати не більше трьох.

Приготування

Салат з баклажанів, перцю та помідорів - це те блюдо, яке просто зобов'язана вміти готувати кожна господиня. У цьому літньому салатик вдало поєднуються смажені і свіжі овочі, а текстура виходить одночасно м'якою, ніжною, соковитою і хрусткою.

Баклажан салат з помідорами і перцем

  1. Баклажани промити, видалити черешки, якщо шкірочка товста, її краще зняти. Нарізати їх тонкими кільцями, скласти в глибоку миску, пересипати сіллю і залити гарячою водою. Через півгодини воду злити, а баклажани віджати руками. Водою не можна заливати, обмежившись тільки сіллю, чим довше полежать в ній овочі, тим більше піде гіркоти, а при смаженні менше масла вбереться.
  2. Розігріти на сковороді рослинне масло і обсмажити на ньому кружечки баклажанів з кожної сторони до м'якості і зарум'янювання. Коли вони будуть готові, перекласти їх в друшляк або на серветку, щоб стекла вся зайва рідина і жир.
  3. Солодкий перець очистити від плодоніжок, порізати її невеликими скибочками.
  4. Томати розрізати хрест-навхрест і подрібнити на тонкі часточки.
  5. Нашаткувати півкільцями цибулю. У салат з баклажанів замість цибулі можна покласти солодкуватий і м'який на смак червоний салатний або шалот.
  6. В глибокий салатник скласти всі овочі, полити їх оцтом, посолити, посипати цукровою пудрою і меленим чорним перцем.
  7. Порубати петрушку з часником, додати в салат з баклажанів з помідорами і перцем, все ретельно перемішати і відразу подавати на стіл.

Такий салат з баклажанів - справжня смакота, ідеальне блюдо на кожен день, так і на святковий стіл поставити не соромно.

Варіанти

З баклажанів і моркви можна зробити пікантний овочевий салат по-корейськи.

Пікантний корейський салат з морквою і баклажанами

  1. Баклажани потрібно тонко нарізати, рясно посипати сіллю, через 30-40 хвилин промити холодною водою і обсмажити до зарум'янювання в рослинному маслі.
  2. На корейській тертці моркву подрібнити, цибулю нарізати півкільцями, солодкий перець соломкою.
  3. Все змішати в салатник і залити заздалегідь підготовленим маринадом (рослинна олія, яблучний оцет соєвий соус), посипати перцем чилі і сіллю, додати подрібнений часник, перемішати і дати настоятися не менше 12 годин, періодично помішуючи.

Ситний і живильний, незвичайний на смак салат з баклажанами і сиром.

Салат з баклажанами, помідорами і сиром

  1. Півкільцями нарізати баклажани і залити їх збитими з сіллю і перцем, яйцями, залишити на півгодини, після чого обсмажити до золотистого кольору з кожної сторони.
  2. Замаринувати цибулю, нарізавши його півкільцями і затоку на 15-20 хв. яблучним оцтом, розведеним водою.
  3. М'ясисті помідори нарізати кубиками, змішати з остиглими баклажанами і віджатим від рідини цибулею, додати натертий на крупній тертці сир і залити заправкою, змішаної з рівної кількості майонезу і соєвого соусу.

Салат з баклажанів з яйцем, точніше яєчним маринадом, можна готувати будь, такий спосіб вимочування робить блюдо смачніше і питательней, а при обсмажуванні утвориться хрустка скориночка. Наприклад, можна зробити салат, де приготовлені таким чином баклажани поєднуються зі свіжими огірками, рубаною зеленню, часником, соєвим соусом і спеціями (коріандр, перець чорний і чилі).

Безліч рецептів дозволяє приготувати салати з баклажанів на зиму. Це може бути салат з баклажанів і перцю, томатів і моркви, огірків і кабачків. Овочі піддаються тепловій обробці, заправляються оцтовим маринадом і розкладаються по банкам. Рекомендації і покрокові рецепти з фото допоможуть приготувати такий салат з баклажанів навіть тим, хто ніколи раніше не робив заготовки на зиму.

Загрузка...