Салат «Капрезе» - класичний італійський рецепт

Інгредієнти:

  • Помідори - 3-6 штук в залежності від розміру.
  • Сир Моцарелла - 250 грам (2 середніх кульки)
  • Базилік - 1 пучок.
  • Соус песто - 2-3 ст. л.
  • Мелений чорний перець.

Італійська класика

Кулінарні символи Італії - піца, паста та салат «Капрезе». Ідеальне блюдо не обов'язково повинно бути складним. Вся італійська кухня дотримується принципу просто і смачно, а рецепт салату «Капрезе» і зовсім не відрізняється оригінальністю, але є в цьому блюді щось таке, невловиме як середземноморський бриз, навіє мрії про узбережжі і вузьких вуличках південного міста.

До складу класичного салату «Капрезе» входять червоні помідори, білий сир моцарелла і свіжа ароматна зелень базиліка. Частково саме цим пояснюється любов італійців до страви, кольори якого повністю співпадають з прапором країни.

Італійський салат «Капрезе» на своїй батьківщині - острові Капрі - зведений у ранг національного надбання. Не знайти жодної закусочної, де б не подавали це знамените блюдо. Здавалося б, нехитрий складу мало кого може здивувати, але немає, у кожного італійського кухаря є свій секрет, що робить страву воістину вражаючим.

Самі італійці відносять «Капрезе» до розряду «антипасти» або холодних закусок. Салат прийнято подавати перед вечерею, коли вся родина збирається за столом. Страва обов'язково супроводжує келих вина. Але не потрібно бути італійцем, щоб повторити у себе вдома знаменитий рецепт салату «Капрезе» з моцарелою і базиліком.

Салат з моцарелою і помідорами

Звичайно, рецепти з фото, де докладно описаний весь процес, допоможуть приготувати салат «Капрезе» навіть новачкові, але головний секрет страви криється в продуктах. Якість інгредієнтів дуже важливий фактор, адже їх у складі страви зовсім мало.

В першу чергу потрібно знайти великі, солодкі і соковиті помідори. У класичному рецепті салату використовується сорт «Бичаче серце», але деякі кухарі воліють томати черрі. У будь-якому випадку тепличні несмачні сорту не підійдуть, тому салат краще готувати в овочевий сезон.

Томати бичаче серце

До сиру пред'являють не менші вимоги. Моцарелла для салату повинна бути свіжою і молодий. В наших магазинах частіше можна зустріти сир в розсолі, він також підійде, головне, щоб Моцарелла не була пересушеною. Ідеальним смаком для салату має Моцарелла з молока буйволиць.

Моцарелла

Ну і, нарешті, базилік - зелень, без якої не обходиться ні одне італійське блюдо. Зверніть увагу, що базилік в салат «Капрезе» потрібно класти зелений, хоча в супермаркетах частіше зустрічається фіолетовий. Зелений більш ароматний і соковитий, замінити його якоюсь іншою зеленню просто неможливо.

Базилік

Ще один секрет закуски - заправка, це може бути просто оливкове масло з сіллю і перцем. Найбільш часто зустрічається салат «капрезе» з соусом песто, який, на думку деяких кухарів, і надає страві чудовий завершений смак.

Приготування салату

Приготування салату «Капрезе» саме по собі не складна, особливо якщо правильно підібрані продукти. Скориставшись рецептом з фото, можна оригінально подати салат, для чоо найкраще підійде велике плоске блюдо, на який будемо викладати інгредієнти.

  1. Спочатку акуратно помідори наріжемо кружальцями товщиною приблизно 0,7-1 см. Всі вони повинні бути однакового розміру, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд страви. Моцарелу нарізати скибочками тієї ж товщини.
  2. Ще один секрет рецепта салат «Капрезе» - викладка. Помідори з моцарелою потрібно чергувати, накладаючи один на інший з невеликим зсувом. Починати краще з краю тарілки, рухаючись по периметру і до центру.

За даним рецептом «Капрезе» подається з соусом песто. Його можна взяти готовий або зробити самостійно за рецептом від Юлії Висоцької (спеціально для салату «Капрезе»).

Як зробити соус песто?

Для песто знадобляться кілька пучків свіжого базиліка, жменю смажених кедрових горішків або мигдалю, твердий сир, оливкова олія, часник, перець і морська сіль. Для подрібнення інгредієнтів краще використовувати звичайну ступку, а не блендер, оскільки зелень може окислитися і стати бурою.

  1. Часник і горіхи розчавити разом, потім додати сіль, перець і порізаний базилік, продовжуючи розмелювати круговими рухами.
  2. Коли вміст ступки стане кремовим, можна додати натертий сир.
  3. Ще деякий час продовжуйте тиснути суміш, в кінці потрібно додати оливкове масло.
  4. Для салату консистенція соусу повинна бути рідкою, тому олії можна налити побільше.

Соус песто

Отриманим соусом рясно полити салат «Капрезе». З песто його смак стане більш насиченою і багатогранніший.

  • Відокремити всі листочки базиліка і викласти їх на сир з помідорами.
  • Зверху салат «Капрезе» посипати чорним перцем крупного помелу.

Подавати салат «Капрезе» потрібно відразу і обов'язково з шматочками свіжого білого хліба.

Для заправки можна використовувати просто суміш оливкової олії з морською сіллю і перцем. Підглянувши ідеї на фото, можна оригінально подати салат «Капрезе», склавши сир і помідори гіркою, перекладаючи скибочки зеленню базиліка.

Загрузка...