Вишневе варення

вишневе варенняЯкщо мене запитати, яке варення я найбільше люблю, я відповім що найсмачніше, це варення з вишні. Думаю, я не самотній. При цьому я люблю варити варення саме з кісточкою. Тому що смачніше всього, пити чай, виловлювати ягідки, акуратно з'їдати м'якоть і викладати кісточку на тарілочку. При цьому процес поїдання ягід дозволяє відчути всю глибину смаку вишневого варення. Найсмачніше варення, це коли ягоди в ньому соковиті і м'ясисті.

Як приготувати варення з вишні - відео рецепт:

Інгредієнти для вишневого варення:

1 літр вишні

1-1,3 літри цукру

Приготування вишневого варення:

Класичний рецепт приготування вишневого варення

Простий рецепт

Відео рецепт варення з вишні

Період дозрівання вишні в Сибіру:

Вишня росте далеко не у всіх регіонах Сибіру. Наприклад, вона є на Алтаї, в Кемеровській області в дикому вигляді, а в нашій великій області вишня - це рідкість навіть на садових ділянках. У Сибіру вишня з'являється на базарі десь після 10-го липня. Але 1-го Серпня вона вже може зникнути з продажу. Саме тому я поспішаю викласти цей рецепт, щоб бажаючі згадали і встигли запастися. Про період дозрівання вишні в інших регіонах я нічого не знаю і буду вдячний, якщо Ви поділитеся цією інформацією в коментарях.

Вибір вишні для варення:

Краще всього для варення підходять кислі сорти вишні, вираженого вишневого кольору. В цьому році мені попалася на базарі велика вишня, з яким-то оранжевим відливом. Я спробував її на смак, вона мене влаштувала і вирішив, що потрібно взяти. Бо в минулому році мені вишні не дісталося (в потрібний період я відвідував Ольхон на Байкалі), а витримати два роки вишневе голодування я не в силах. Відразу скажу, що варення вдалося за смаком, просто трохи відрізняється за кольором.

Варіння вишневого варення:

вишня мита вишня

Якщо Ви збирали вишню самі, в чистому місці, то її краще не мити. Якщо, як і я, купили ягоду на ринку, то її обов'язково потрібно помити. В ідеалі, всі ягоди повинні бути цілими і не порчеными. Але якщо попадеться кілька зіпсованих ягідок, це не страшно.

шар вишні в каструлі шар цукру в каструлі для вишневого варення

Чисту ягоду насипати на дно емальованої каструлі і пересипати частиною цукру.

другий шар вишні для варення другий шар цукру для вишневого варення

Потім на цукор викласти ще один шар ягоди і знову засипати цукром. Поставити варення на кілька годин, щоб вишня дала сік. Як правило це відбувається за ніч.

вишня дала сік перше закипання вишневого варення

Коли проступив вишневий сік, ставимо каструлю з майбутнім варенням варитися на середній вогонь. Каструлю не потрібно накривати кришкою. Доводимо до кипіння (часом помішуємо, щоб розчинився цукор), не кип'ятимо, відразу знімаємо. Можна зняти пінку з варення. Але я цього не роблю. Під час варіння варення поступово осідає і вся пінка залишається на стінках каструлі.

вишневе варення остигле перший раз друге закипання варення з вишні

Даємо варенню постояти 10-12 годин. Можете спробувати ягоди після першого нагріву. Вони сухі і дуже кислі. Знову поставити варення на середній вогонь і доводимо до кипіння. Але не кип'ятимо і знімаємо. Якщо ще не весь цукор розчинився, варення потрібно помішувати.

вишневе варення охололо другий раз варка вишневого варення

Знову даємо варенню постояти 10-12 годин, охолонути. Якщо спробувати ягоду, то вона ще більш кисла і суха. При цьому відвар вишні вже дуже смачний, його можна їсти. В третій раз доводимо вишню до кипіння, але тепер на сильному вогні. Зверніть увагу, тепер піна вже практично не утворюється. А та, що утворюється, відрізняється від тієї що була спочатку. Варимо варення 5-7 хвилин, при цьому пробуємо ягоди на смак. Вони повинні зваритися і стати м'якими.

Як тільки зняли вишневе варення з вогню, його потрібно розлити по стерильним банкам і закрити їх. Дати варенню охолонути, після чого прибрати в прохолодне місце. Ми їмо варення з вишні з звичайним хлібом або булочками, відразу після приготування і поки не скінчитися. Варення зварене з кісточками зберігатися не велике року, потім м можна отруїтися з-за високого вмісту синильної кислоти.

Смачний і простий рецепт варення з Алтайської вишні

алтайська вишня варіння варення з алтайської вишні

Скажіть мені, чи можна написаний вище рецепт назвати простим? Звичайно немає. Але як співається в одній з піонерських пісень: "Хто шукає, той знайде!". Так, я знайшов у продажу хорошу вишню, а Ви знайшли дуже простий рецепт смачного вишневого варення. Алтайська вишня відрізняється яскраво вираженим характерним кольором, маленьким розміром ягід і вона дуже кисла. Вишню достатньо промити під холодною водою. Як і в рецепті вище пересипати цукром в тих же пропорціях. Коли вишня дасть сік, на сильному вогні довести вишню до кипіння і варити 5-7 хвилин, поки ягоди не стануть м'які. Цей рецепт підходить для будь вишні, великі ягоди потрібно буде трохи довше варити. Варення, ще гарячим розлити по стерильним банкам. І ягоди і саме варення виходить, що треба! Смачного!

Загрузка...