Холодний суп гаспачо - рецепт чудового блюда середземноморської кухні

Коли за вікном градусник від спеки повзе все вище і вище, менше всього хочеться їсти щось гаряче. Холодна мінералка з лимоном стає кращим супутником. Спека спекою, а обід за розкладом. Як приготувати щось холодне, смачне і ситне на обід в літню спеку? Один з кращих рецептів для літа суп гаспачо. Іспанський суп гаспачо (gazpacho) - це справжня гордість народної іспанської кулінарії, готується просто, їсться швидко.

Холодний томатний суп

Інгредієнти (на 2 порції):

  • Помідори 4 шт.,
  • 2 шт. Огірки,
  • 1 шт. Солодкий перець,
  • Часник 1 зубчик,
  • Вода мінеральна газована 1 склянку
  • Сіль за смаком
  • Сік половини лимона
  • Зелень кропу один пучок
  • 3 горошинки чорного перцю потовкти у ступці,
  • Оливкова олія 1 чайна ложка.

Інгредієнти для гаспачо

Для подачі:

  • Зелень петрушки,
  • Сухарики.

Покрокове приготування страви:

Класичний рецепт іспанського гаспачо включає в себе помідори, огірки, перець, часник і сіль. Підсумковий колір гаспачо залежить від кольору використовуваних інгредієнтів: червоний суп гаспачо, як на фото, виходить з червоних помідорів і перцю, жовті перці з помідорами зроблять гаспачо, відповідно, жовтим. Якщо готувати різнокольорові інгредієнти дивлячись на колір (спочатку готуються всі зелені інгредієнти, потім червоні), то з різнокольорових пастоподібних одержані мас можна красиво задекорувати суп при подачі.

Традиційне іспанське блюдо

Почнемо з перцю. З червоного болгарського перцю шкірку знімати слід допомогою духовки. В заздалегідь сильно розігріту духовку покладіть перець на 15 хвилин, потім дістаньте і приберіть в пакет, в результаті цих маніпуляцій легко знімається шкірка з перцю. Видалення також підлягає і білі внутрішні нарости перцю разом з насінням. Далі перець ріжеться на шматочки, можна не намагатися різати красиво, все буде подрібнюватися в блендері до стану пюре. Нарізаний перець складіть з чашу блендера.

Поки в духовці стоїть перець, займіться шкіркою на помідорах. Для приготування супу гаспачо потрібні стиглі помідори. Справжні іспанські помідори мають приголомшливий запах і пухку, м'ясисту м'якоть. При виборі помідор в наших супермаркетах звертайте увагу на пружність шкірки, яка не повинна бути зморщеною, не повинна мати видимих пошкоджень. Якщо помідор оточений рівномірної матовою плівкою, то він дійсно свіжий. Чим темніше колір помідора, тим він солодший. Найбільш солодким визнані помідори черрі.

Знімаємо шкірку з помідорів

Отже, продовжимо розбирати рецепт нашого супу. Шкірку з помідорів для гаспачо також слід зняти. Рекомендовано завжди знімати шкірку з помідорів. Ресторанне приготування передбачає зняття шкірки з помідор навіть для салатів. Ну а вже в супи знімати шкірку з помідорів вкрай обов'язково. Робиться це наступним чином: в миску відповідного розміру наливається вода, кип'ятиться.

Поки закипає вода, слід акуратно вирізати серединки у помідор тонким ножем, потім зробити не великі насічки-хрестики, закипілу воду викладаємо помідори. Будьте обережні, не кидайте помідори в окріп, щоб уникнути опіків. Покладіть помідор на столову ложку і опустіть ложку з помідором в киплячу воду. Опустіть в окріп всі помідори, зачекайте не більше однієї хвилини і виймайте їх на плоску тарілку. Коли помідори охолонуть, шкірка зійде практично сама. Суп з помідорів буде мати ще більш цікавий аромат, якщо нарізані помідори злегка збризнути бальзамічним оцтом, а потім вже додати в чашу блендера до наявного там перцю.

З огірків за допомогою овочечистки зніміть шкірку. Внутрішньою поверхнею шкірки протріть руки й обличчя, а тільки потім викидайте. Наріжте огірок і відправте його до помідорів з перцем.

огірок Ріжемо

У чашу, де вже є помідори, огірки та перець додайте мінеральної газованої води, сіль, кріп, чайну ложку оливкової олії першого віджиму Extra Virgin, 1 зубчик часнику (або більше, для любителів погостріше), видавіть сік половини лимона (сік лимона дат кислинку, якщо ви не любитель кислоти в їжі, то цілком вистачить і столової ложки лимонного соку). Холодні іспанські супи можна готувати і баз оливкової олії, тим самим знизивши калорійність супу. Все перемішайте блендером, доведіть масу до однорідного стану, розлийте по тарілками, посипте нарваною петрушкою. Поруч у піалі подайте сухарі з пшеничного і житнього хліба.

Подаємо красиво!

Можна приготувати двоколірний томатний гаспачо і здивувати близьких. Для цього змішайте в чаші блендера окремо зелені інгредієнти (огірки, кріп, часник, сіль, оливкова олія, мінеральна вода), в іншій чаші червоні інгредієнти (помідори, перець, часник, сіль, оливкова олія, мінеральна вода). Нижній край аркуша картону змастіть соняшниковою олією, поставте картон в тарілку і швидко вилийте одного боку картону червону частину супу, з іншого зелену. Розлучення та інші елементи декору залежать від вашої уяви.

Різнобарвний гаспачо

В рецепт холодного супу, на свій розсуд, можна додати наступні інгредієнти: оливки (або маслини), цибуля, варене яйце, креветки.

Варіант подачі холодного супу гаспачо залежить від особистих переваг. Одні люблять гаспачо є відразу ж після приготування, інші воліють блюдо, яке настаялось протягом декількох годин.

Приготуйте вдома смачний і корисний суп. Приємного апетиту!

Загрузка...