Азербайджанський суп піті з баранини в горщиках - перевірений рецепт

Суп піті - традиційне блюдо азербайджанської кухні. На вигляд він схожий на рідкий соус з баранини і гороху. Суп володіє незвичайним характерним смаком. Його основними інгредієнтами є баранина, нут і спечені каштани. В піті також можна додати овочі, аличі або айви.

Важливо знати, що нут можна замінити звичайним горохом, баранину - свининою або яловичиною. Інакше вийшло блюдо не буде мати нічого спільного з усталеним рецептом азербайджанського супу піті. А ось що стосується каштанів, то тут як альтернативу можна використовувати картоплю.

Каштани

До ще одного важливого умовою правильного приготування страви відноситься наявність керамічних горщиків, в яких подається готовий суп. Однак не настільки важливо дотримуватися такого звичаю. У статті розповідається, як правильно приготувати суп піті.

Оригінальний азербайджанський суп

Якщо ви є шанувальником багатовікової кавказької кухні, то вам потрібно спробувати приготувати піті. Урізноманітнити ваш стіл і приємно здивувати гостей вам вдасться, приготувавши суп піті по представленому нижче рецептом. Бажано взагалі не замінювати інгредієнтів і не проявляти фантазію, щоб страва повністю відповідало своїй кухні.

Інгредієнти для супу

Інгредієнти на 5 порцій:

  • 900 г баранини
  • 300 г сушеного гороху сорту нут
  • 100 г ріпчастої цибулі
  • 800 г печених каштанів
  • 50-100 г алича
  • шафран і перець за смаком

Горох сорту нут дуже довго готується, але зате має ряд корисних властивостей. Якщо ви будете готувати суп на обід, то на ніч слід замочити його у воді, яку на ранок злити. Верхня шкірка за ніч відшаровується, а нижня вживається в їжу.

  1. Приготуйте керамічні горщики, які шарами будете закладати інгредієнти.
  2. Баранину наріжте на невеликі шматочки по 50 г кожна.
  3. Покладіть по 3-4 нарізаних шматочків у кожен горщик.
  4. Потім додайте відмочений нут, спечені каштани і поставте в духовку на годину.
  5. Через годину дістаньте напівготові горщики і додайте цибулю і аличу.
  6. Цибуля попередньо нарізати на дрібні частини, а алича необхідна для додання смакової кислинки.
  7. Замість аличі підійде і лимонний сік.
  8. Потім налийте трохи води в горщики, посоліть за смаком, і знову приберіть в духовку, тільки вже на 2-3 години.

Суп в горщиках

Входять до складу інгредієнтів прянощі, надають азербайджанському супу піті гострий смак і особливий аромат. По завершенню приготування, в кожну порцію горщика покладіть шафран і перець, накрийте отримане блюдо щільною кришкою і прибрати в духовку на 10-15 хвилин. Якщо суп здався вам занадто густим, можна додати води.

Подавати пити потрібно в порційних горщиках, в яких і готувався суп.

Суп піті в мультиварці

Завдяки появі мультиварок, багато дівчат вважають за краще готувати саме в них. З їх допомогою не просто виходить швидше, але і набагато простіше. Склад інгредієнтів можна залишити стандартним, а можна трохи видозмінити залежно наявності продуктів.

Піті, приготований в мультиварці трохи відрізняється від класичного супу в горщиках. Але і такий варіант приготування має місце бути.

Суп з бараниною в мультиварці

Склад інгредієнтів:

  • 500 г баранини
  • 2-3 картоплі
  • 300 г нуту
  • Перець за смаком

Всі інгредієнти закладіть в чашу мультиварки і залийте водою. Увімкніть режим «Гасіння» і залиште на 2-3 години. По закінченню готування поперчіть, і подавайте в порційних горщиках. За бажанням, можна прикрасити зеленню. Суп піті з баранини в мультиварці готовий! Порадуйте себе і своїх гостей.

Альтернативний варіант

Як уже згадувалося вище, суп містить ряд основних компонентів, які повинні бути присутніми у ньому обов'язково. Але якщо замінити додаткові інгредієнти суп не втратить смакових переваг. До того ж такий спосіб приготування піті з баранини не займе у вас більше 3 годин.

Азербайджанський суп

Необхідні інгредієнти:

  • 300 г баранини
  • 50 г курдючего сала
  • 300 г нуту
  • 2 шт цибулі
  • 3 шт картоплі
  • 10 шт алича
  • Часник і м'ята за смаком

М'ясо відваріть в воді зі спеціями і цибулею протягом години. Зазвичай цього достатньо, але можна залишити на півгодини. Прибирайте з'являється жир і піну з бульйону. Вийміть цибулю, поріжте м'ясо на шматки і укласти в горщики. Поріжте аличі і додайте туди ж. Подрібніть картоплю і покладіть в горщики наступним шаром. Поперчіть і полийте бульйоном. Поставте горщики в духовку на годину. Перед подачею страви, додайте в нього часник і прикрасити м'ятою.

Приготувати суп піті в будь-якому з представлених варіантів не складе труднощів навіть початківцем домогосподарці. Експериментуйте, почніть від більш простого способу, плавно ускладнюючи його і доповнюючи інгредієнтами. Пошукайте більш детальні рецепти супу піті з фото.

Загрузка...